English version


Nederlandse versie

Steven's artikelen en presentaties (Nederlands)

Iedereen kan informatie van deze weblog overnemen onder de voorwaarde dat hij/zij blijft verwijzen naar deze weblog.

 

31 juli 1998: Informatie-architecten verenigen zich

Door: Michiel Couzy. Verschenen in Computable

Veel Informatie-architecten hebben positief gereageerd op de oprichting van een belangenorganisatie voor hun beroepsgroep. Dit bevestigt voorzitter Steven van 't Veld van het Nederlands Genootschap voor Informatie-architecten (Ngia).

Het genootschap is in mei van dit jaar opgericht als onderdeel van de Nederlandse Gebruikersgroep van Gestructureerde Ontwikkelingsmethoden. De Ngia peilde vorige maand onder ongeveer duizend automatiseerders de behoefte aan een beroepsgenootschap. Inmiddels zijn de meeste reacties binnen. Volgens Van 't Veld reageerde 90 tot 95 procent van de ondervraagden positief.

Verbinding
De Ngia beoogt Informatie-architecten samen te brengen en het beroep gestalte te geven. Informatie-architecten vormen de verbinding van het bedrijf of organisatie en de automatiseringsafdeling. Ze vervullen een vertaalfunctie en sturen automatiseerders aan na aanwijzingen van de onderneming. De architecten praten met de bedrijfsleiding en kijken op welke manier automatisering in het bedrijf past. "De beroepsgroep is niet of nauwelijks gevormd. Iedereen kijkt er op zijn eigen manier tegenaan. De beroepsgroep is ook heel divers. De bovenkant bestaat uit de architecten, de onderkant uit ontwikkelaars." De Ngia wil ervoor zorgen dat Informatie-architecten meer met elkaar gaan discussiëren", aldus Van 't Veld.

De voorzitter vindt het zelf ook erg belangrijk dat het genootschap gestalte krijgt. De beroepsgroep krijgt nog niet de gewenste waardering. "Er bestaat ook nog geen opleiding voor dit beroep. De richting Bedrijfskundige Informatica sluit hier nog het meest op aan", aldus Van 't Veld. De positieve reacties stimuleren de Ngia om hun werk voort te zetten. "We gaan nu definities opstellen en daarna zullen we een blad uitbrengen, congressen organiseren en beroepsregels opstellen." Het bestuur trekt dertig maanden uit om de organisatie op te bouwen.

Uw naam:
Uw E-mail:
Uw reactie: