English version


Nederlandse versie

Steven's artikelen en presentaties (Nederlands)

Iedereen kan informatie van deze weblog overnemen onder de voorwaarde dat hij/zij blijft verwijzen naar deze weblog.

 

19 april 2001: De peiling: Moet het elektronisch loket worden uitbesteed

Door: svm. Verschenen in AutomatiseringGids nr.16

Minister Jorritsma wil de elektronische dienstverlening van de overheid aan bedrijven uitbesteden. Bent u het met haar eens?

„Het gevaar van grootschalige uitbestedingstrajecten is dat er snel te veel geld betaald moet worden voor de gevraagde diensten”, zegt Jan Sonneveld. „Het is absoluut noodzakelijk een volstrekt onafhankelijke partij als intermediair op te laten treden met zo goed en gedetailleerd mogelijke benchmarkingfaciliteiten.

Helaas wordt de noodzaak van de details vaak over het hoofd gezien waardoor grote missers worden gemaakt. Wij hebben dit maar al te vaak zien gebeuren, met name in de VS, het VK en Frankrijk. Ik hoop dat de Nederlandse overheid hier gedegen vooronderzoek naar doet en niet met de eerste de beste partij in zee gaat.”

„Wat je kan uitbesteden moet je niet zelf doen”, zegt de heer L. van Veggel op onze website.

„Ik heb er geen probleem mee als de overheid webdesign en software inkoopt”, zegt de heer Maat. „Ik maak me wel zorgen over wat er feitelijk zal gebeuren. Als het de overheid – zoals Jorritsma zegt – aan ICT-kennis ontbreekt, dan is het personeelsbeleid niet goed. Als de overheid ergens niet goed in is, dan moet ze zich verbeteren en niet terugtrekken. Mijn indruk is dat het inkopende bestuur en management van de overheid vaak tekortschiet in zijn managementvaardigheden ten opzichte van ICT: welke eisen (functioneel en kwalitatief) kan ik stellen, wat zijn reële kosten, hoe geef ik regie aan systeemontwikkeling? Ook de kennisuitwisseling tussen overheden op gebieden die niet in de competentie-concurrentie liggen, is bepaald matig. In veel organisaties verloopt dit soort kennisuitwisseling via bijvoorbeeld intranetten, congressen en netwerken. Kortom, er ligt een flinke inhaalslag voor de boeg, het is geen reden om de riemen in het water te laten rusten en met de stroom af te drijven.”

„Minister Jorritsma gooit terecht de knuppel in het hoenderhok”, zegt de heer A. Herweijer. „Zolang ik abonnee ben staan er voorpagina-artikelen in de Automatisering Gids over hoe moeizaam het gaat met ICT binnen de overheid. Resultaat: papierverspilling, energieverspilling maar nog erger geen oplossingen! Het is tijd voor verandering!”

„Niet echt een stelling om het mee eens of oneens te zijn”, zegt Steven van ’t Veld. „Ik denk dat er problemen komen als alle dienstverlening uitbesteed wordt. Sommige diensten lenen zich er wel voor, andere niet.”

Uw naam:
Uw E-mail:
Uw reactie: