English version


Nederlandse versie

Steven's artikelen en presentaties (Nederlands)

Iedereen kan informatie van deze weblog overnemen onder de voorwaarde dat hij/zij blijft verwijzen naar deze weblog.

 

19 april 2001: VRI laat federatie Spits! links liggen

Door: Chris Nap. Verschenen in AutomatiseringGids nr.16

De Vereniging van Register Informatici (VRI) zoekt toenadering tot andere beroepsverenigingen voor Informatici, maar laat de beoogde beroepskoepel Spits! voorlopig voor wat het is.

De algemene ledenvergadering van de beroepsvereniging VRI heeft zich vorige week uitgesproken tegen verdere samenwerking met het NGI (Nederlands Genootschap van Informatici) in Spits!, wat de federatie van beroepsverenigingen van ICT’ers in Nederland had moten worden. De VRI-leden willen de contacten met andere beroepsvereningen wel nieuw leven in blazen. „Maar zonder veel pretenties,” zegt VRI-bestuurslid Henk Bothof.
De VRI-leden kozen ook een nieuw bestuur. Jan Verhoef is na voordracht door het oude bestuur gekozen tot nieuwe voorzitter. Hij was van 1994 tot 1998 al VRI- bestuurslid en is volgens Bothof ’een echte VRI-man’. R.W. de Graaf is gekozen tot penningmeester. De bestuursleden Arjan van Dijk en Henk Bothof blijven in het bestuur.

In november stapten VRI-voorzitter Jan Dietz en bestuurslid Humphrey van der Laan uit het VRI-bestuur wegens verschil van inzicht met de rest van het bestuur over de koers die de vereniging moest varen. Bothof nam het voorzitterschap sindsdien waar. Penningmeester B. van Mulken is na vijf jaar afgetreden, bestuurslid Jan Boogers heeft aangekondigd medio dit jaar te vertrekken. Ton Karelse is wegens gezondheidsredenen afgetreden.

Permanente educatie
De VRI gaat onderzoeken op welke manier de titel Registerinformaticus gekoppeld kan worden aan een systeem voor permanente educatie. Nu kan iedereen die ooit tot de vereniging werd toegelaten, lid blijven zonder er veel voor te doen of zelfs zonder als informaticus werkzaam te zijn.

Bothof: „Het is een kip-of-ei- dilemma. Als er geen inhoudelijke en periodieke eisen aan het voeren van de titel Registerinformaticus worden gesteld, kalft de titel af. Als de vereniging daar niets aan doet, schiet hij zich in de eigen voet omdat de waarde van die titel dan ook verwaterd. We gaan nu kijken hoe we dit het beste kunnen doen.”
De samenwerking tussen het NGI en de VRI liep in december 2000 stuk op het VRI-voorstel voor professionalisering. Dat voorstel van het koppel Dietz en Van der Laan hield in dat er zogeheten gilden in het leven geroepen zouden worden. Het betekende in feite een reorganisatie van de de VRI. Omdat er binnen het bestuur onvoldoende steun voor de plannen van Dietz en Van der Laan bestond, stapten beide heren destijds uit het bestuur.

NGI-voorzitter Bert Melief, ook bestuurslid van Spits!, weet officieel nog niet van het VRI-besluit om de Spits!-contacten op een laag pitje te zetten. „Spits! heeft op dit moment last van een gebrek aan belangstelling van de andere beroepsverenigingen”, zegt Melief desgevraagd. Spits! werd opgericht om verenigingen als Norea (Beroepsorganisatie van IT-auditors), GIA (Genootschap van Informatie Architecten), GvIB (Genootschap van Informatie Beveiligers) en ITSMF (IT Service Management Forum) in een federatie te verenigen. Melief wil geen commentaar geven op de stap van VRI zich terug te trekken, omdat hij formeel nog van niets weet. Eind mei zal de ledenvergadering van de NGI zich ook over de kwestie Spits! uitspreken.

Volgens Steven van ’t Veld, voorzitter van het GIA, is Spits! gesneuveld op de dominantie van het NGI en VRI. „Ze hebben te weinig gekeken naar wat de kleinere verenigingen voor ogen hadden. Wij mòchten deelnemen en mòchten ons inkopen in Spits!. Sommige van de kleinere verenigingen bestaan al vijftien jaar, dus dat sprak niet echt aan.
Arjan van Dijk, de man met drie petten gezien zijn bestuursfuncties bij zowel VRI, NGI en Spits!, heeft veel tijd en energie in Spits! gestoken. Hij vindt het jammer dat de timing niet goed was en er onvoldoende commitment bleek te bestaan binnen de federatie. „Spits zal voorlopig in de luwte blijven. Maar het paard is nog niet dood. We gaan het reanimeren en een ander parcours lopen, alleen niet als paard van Troje. Je zou kunnen zeggen dat we tot inkeer zijn gekomen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.”

Uw naam:
Uw E-mail:
Uw reactie: