English version


Nederlandse versie

Steven's artikelen en presentaties (Nederlands)

Iedereen kan informatie van deze weblog overnemen onder de voorwaarde dat hij/zij blijft verwijzen naar deze weblog.

 

21 februari 2003: Eerste certificaten architecten informatievoorziening. Van harte gefeliciteerd!

Door: Rik Sanders. Verschenen in Computable nr.8

Prof. dr. Wolffried Stucky, voorzitter van de Europese ict-branchevereniging Cepis, reikte vorige week donderdag in de Koepelkerk in Amsterdam de eerste certificaten uit aan architecten in de informatievoorziening.

De 'papiertjes', een idee van de Stichting ter Certificering van Informatie Architecten (Scia), zijn geboren uit onvrede over het gebrek aan belangstelling voor de in Nederland werkzame informatie-architecten. Loopbaantrajecten bestaan er nauwelijks (met uitzondering van interne opleidingen bij IBM, Cap Gemini Ernst & Young en HP), laat staan een eenduidig aanname- en beoordelingsbeleid, aldus Scia.

Volgens Steven van 't Veld, een van de bedenkers van deze onafhankelijke certificatie, sluit dit aan bij Europese initiatieven om meer lijn te brengen in de taken en functies van informatici. "Het is niet bedoeld als een diploma. Het certificaat geeft aan waar een ict-architect staat, beoordeeld op de aspecten kennis, kunde en sociale vaardigheden. Om de drie jaar vindt een nieuwe evaluatie plaats." Scia hanteert de categorieën 'it-architect', ' it-business architect' en 'informatie-architect', met per categorie de onderverdeling junior, medior en senior.

Cepis heeft overigens zitting genomen in de adviesraad van Scia, waarin ook Gartner en Cap zijn toegetreden. Van 't Veld meldt dat de stichting nog zoekt naar vertegenwoordigers uit de politiek en de universitaire wereld.

zie ook http://www.stichting-cia.org/

Uw naam:
Uw E-mail:
Uw reactie: