English version


Nederlandse versie

Steven's artikelen en presentaties (Nederlands)

Iedereen kan informatie van deze weblog overnemen onder de voorwaarde dat hij/zij blijft verwijzen naar deze weblog.

 

18 september 2003: De peiling

Door: Gerard Kelfkens. Verschenen in AutomatiseringGids nr 38

Het kabinet-Balkenende wil minder drempels opwerpen voor de instroom van buitenlandse kenniswerkers in ons land. Uit de ruim vijfhonderd reacties op onze peiling blijkt dat 70 procent van de respondenten dat geen goed idee vindt.

M. Phillips: "Het weren van buitenlandse kenniswerkers is niets anders dan beschermingspolitiek. Beschermingspolitiek is geen alternatief voor het ontwikkelen van hoogwaardige, innovatieve, exportgerichte kennisdiensten. Als buitenlandse kenniswerkers niet hier kunnen komen, gaat het werk naar hen toe. Gezien de huidige ‘brain drain’ en slappe concurrentiekracht van Nederland hebben wij ‘kennisinstroom’ van buiten hard nodig. De industriële geschiedenis leert dat beschermingspolitiek heeft geleid tot de dood van vele industrieën, en bijbehorend structurele werkloosheid in Europa. Wil men soms dat ook de Europese ICT-industrie sterft?"

Rob Tito: "Vanuit goedkopelonenlanden mensen binnenhalen terwijl 20 tot 30 duizend IT’ers in Nederland (gedwongen) aan wal staan, lijkt mij niet een beetje morbide, maar nogal een grove sneer naar mensen die snakken naar een nieuwe werkkring. Het komt mij voor als de guillotine voor de werkeloze met de boodschap: je komt toch nooit meer aan de bak. Een verwerpelijk en ziek idee. Kijk eerst in je eigen broekzakken voordat je buiten de deur gaat kijken."

A. Meter: "Ons kabinet heeft de hogere kennisopleidingen in de afgelopen jaren minder aantrekkelijk gemaakt door beperkingen in opleidingsduur (sancties) en de besparingen op de studiebijdragen. Minder toestroom naar de universiteiten was in het verleden blijkbaar de bedoeling. Terug naar af. Hogere opleidingen moeten haalbaar zijn voor iedereen en niet alleen gefinancierd worden voor de student die kan rekenen op een bijdrage van de ouder(s)."

Steven van ’t Veld: "Zolang wij niet helder kunnen/willen zijn over wie we zijn en wat we doen, kunnen we het invoeren van kennis niet evalueren en beperken. Misschien dat we daar nog wat van kunnen leren."

Uw naam:
Uw E-mail:
Uw reactie: