English version


Nederlandse versie

Steven's artikelen en presentaties (Nederlands)

Iedereen kan informatie van deze weblog overnemen onder de voorwaarde dat hij/zij blijft verwijzen naar deze weblog.

 

20 november 2003: IT-Beroepsgroepen kunnen na jaren touwtrekken nog steeds niet door een deur

Door: Ester Schop. Verschenen in AutomatiseringGids nr 47

In tegenstelling tot de leveranciers zijn de beroepsgroepen binnen de ICT niet of nauwelijks georganiseerd. Het werkveld is onoverzichtelijk en versnipperd en het lukt de verschillende vak- en beroepsverenigingen maar niet om op een lijn te komen.

‘Samen Sterker’, luidde het thema op de eerste conferentie van de ITB, de samenwerkende Nederlandse IT Beroepsgroepen, vorige week donderdag in Leersum. Volgens Foppe Vogd, mede-initiatiefnemer van het ITB, heeft de Nederlandse ICT’er lang genoeg moeten wachten op een platform van IT-beroeps- en vakverenigingen.
"De diverse beroepsgroepen kennen een aantal gemeenschappelijke belangen betreffende professionalisering en profilering en belangenbehartiging naar de markt, de overheid en het onderwijsveld. Ook zijn er synergievoordelen te halen op het gebied van kennisuitwisseling en netwerken. Wij moeten de krachten bundelen, daar waar het voor de verenigingen toegevoegde waarde heeft", stelt Vogd. Hij schat dat 10 tot 15 duizend van de ongeveer 200 duizend IT’ers die ons land telt zijn aangesloten bij het ITB. Vogd: "Dat is 5 tot 7,5 procent van het beroepsveld. We missen dus een grote groep, helaas."
Sinds eind vorig jaar hebben zich negen verenigingen aangesloten bij het ITB, te weten: GIA (Genootschap van Informatie Architecten), GvIB (Genootschap van Informatie Beveiligers), Isaca (Information Systems Audit and Control Association), ISPG (Information Services Procurement Group), Itsmf (IT Service Management Forum), Nesma (Nederlandse Software Metrieken Gebruikers Associatie), NGN (Netwerk Gebruikersgroep Nederland), NVBI (Nederlandse Vereniging van Beëdigde Informaticadeskundigen) en Testnet (platform voor kennis op het gebied van testen van IT-producten). Dat is een hele mond vol, maar de twee grootste verenigingen - het NGI (Nederlands Genootschap voor Informatica) en de VRI (Vereniging van Register Informatici) - weigeren zich voorlopig bij het platform aan te sluiten.

Idee gestolen
"In het begin volgden wij de ontwikkelingen rondom het ITB op de voet en overwogen wij mee te doen. Wij wilden ons register zelfs openstellen voor alle deelnemende verenigingen. Kort na ons voorstel kwamen zij opeens met twee werkgroepen op de proppen: certificering en permanente educatie. In feite hebben zij ons idee gewoon gestolen. Toen hoefde het van ons niet meer", reageert Arjan van Dijk, secretaris van het NGI, dat momenteel zo’n 3500 leden telt.
Zijn grootste bezwaar tegen het ITB is dat de initiatiefnemers handelen uit eigenbelang. "De oprichters willen er zelf beter van worden. Dezelfde mensen die Spits [het vorige initiatief om de ICT-beroepsverenigingen samen te laten werken, red.] naar de knoppen hebben geholpen proberen nu ITB op de kaart te zetten."
Volgens anderen sneuvelde Spits enkele jaren geleden mede door de arrogante opstelling van ‘de grote twee’ (NGI en VRI). "Zij zien zich als pater familias. Dat pikten ‘de kleintjes’ niet", aldus Steven van ‘t Veld, voorzitter van het GIA en initiatiefnemer van het ITB.
Vogd praat liever niet over het verleden. "Ik kijk liever naar de toekomst." Volgens hem zijn de VRI en het NGI welkom. "Ze kunnen zo aanschuiven." Even later voegt hij daaraan toe: "Het ligt nogal gevoelig. Tot drie jaar geleden waren zij veruit de grootste verenigingen. Inmiddels zijn er nieuwe clubs ontstaan en zijn andere verenigingen qua omvang snel gegroeid. NGI en VRI zullen het speelveld moeten delen met andere partijen en dat is nieuw voor hen. Het is een grote stap om opeens gelijkgesteld te worden met anderen."

Geen formele structuur
Het ITB heeft nog geen formele structuur. Elke beroeps- of vakvereniging die deelneemt wordt vertegenwoordigd door twee bestuursleden met mandaat. Geen enkele vereniging kan voorafgaand aan deelname voorwaarden stellen. "Formele structuren leiden snel tot onnodige en verstorende discussies. Ik heb geleerd in het verleden dat van bovenaf iets opleggen niet werkt. Ons motto is ‘niks mot, alles mag’", vertelt Vogd, die toegeeft dat het nog een stuk professioneler en beter kan. "Maar het begin is er."

Erg gevoelig
De oprichters van ITB denken dat het NGI en de VRI zich uiteindelijk aan zullen sluiten bij het ITB. "Het ligt gezien het verleden erg gevoelig en het heeft nog wat tijd nodig, maar op een gegeven moment moet het besef dat iedereen gebaat is bij een overkoepelend platform ook bij hen komen", aldus Van ‘t Veld.
Volgens NGI-secretaris Van Dijk is zijn vereniging al jaren doordrongen van het nut van één belangenclub. "Maar zolang dezelfde mensen blijven zitten, is het NGI er niet bij gebaat zich aan te sluiten. Bovendien brokkelt het platform al weer af, want een bestuurder van Itsmf heeft mij verteld dat ook zij plannen hebben terug te treden uit ITB."
Bij Itsmf was directeur Johan Scheepstra, tevens afgevaardigd bestuurslid van de beroepsvereniging voor servicemanagers in ITB, wegens verplichtingen in het buitenland niet bereikbaar voor commentaar.

Uw naam:
Uw E-mail:
Uw reactie: