English version


Nederlandse versie

Steven's artikelen en presentaties (Nederlands)

Iedereen kan informatie van deze weblog overnemen onder de voorwaarde dat hij/zij blijft verwijzen naar deze weblog.

 

29 april 2004: IT-zelfstandigen proberen krachten opnieuw te bundelen

Door: Chris Nap. Verschenen in AutomatiseringGids nr 18

De belangenverenigingen voor zelfstandige automatiseerders doen een nieuwe poging om één breed platform voor zelfstandige IT’ers te vormen.

Twee verenigingen voor zelfstandige automatiseerders, NGI-ZIT en IT-United, organiseren maandag 10 mei in AC Restaurant De Meern een bijeenkomst die moet leiden tot de oprichting van een brede, goed georganiseerde en laagdrempelige organisatie voor de belangenbehartiging van zelfstandige IT’ers. Alle zelfstandige automatiseerders zijn welkom.

Zo’n breed platform is volgens initiatiefnemer Jacques Honkoop meer dan ooit nodig. Hij wil met het nieuwe platform de versnippering in talloze clubs van zelfstandigen tegengaan. Honkoop is bestuurslid van NGI-ZIT (de NGI-afdeling voor zelfstandigen) en actief in het PZO (Platform voor Zelfstandige Ondernemers).

Volgens Honkoop namen eerdere initiatieven om tot een brede vertegenwoordiging van zelfstandigen te komen te veel hooi op de vork. Daarom wil hij de belangenbehartiging en de lobby in Den Haag overlaten aan het PZO. "Dat gaat steeds beter, dus daar hoeven we niet iets naast te zetten. Maar het draagvlak van het PZO is op dit moment nogal smal met de ongeveer tweehonderd leden van het NVBI, NGI-ZIT en IT-United. Terwijl we ervan uitgaan dat er ongeveer 20 duizend zelfstandige automatiseerders in Nederland rondlopen. Wat we vooral nodig hebben is een flinke schaal, genoeg mensen die op dezelfde lijn zitten. Ik denk aan een lidmaatschap voor een paar tientjes per jaar."

Behoefte
Honkoop wil op de bijeenkomst van 10 mei van de zelfstandigen horen waar ze behoefte aan hebben en in welke vorm één en ander gegoten moet worden. De afhankelijkheid van intermediairs en een betere administratieve en zakelijke ondersteuning van zelfstandigen staan volgens Honkoop hoog op de agenda van het nieuwe platform.

Eerdere pogingen om het versplinterde veld van belangenbehartiging voor zelfstandige automatiseerders op één lijn te krijgen, zijn tot nu toe mislukt. In december 2002 liep een eerdere fusiepoging van drie belangenverenigingen voor zelfstandige IT’ers stuk. Inmiddels is Vonit in IT-United opgegaan, dat het initiatief van Honkoop van harte ondersteund. Ook FNV Zelfstandige Bondgenoten en de clubs voor IT-architecten SCIA en GIA doen mee.

Uw naam:
Uw E-mail:
Uw reactie: