English version


Nederlandse versie

Steven's artikelen en presentaties (Nederlands)

Iedereen kan informatie van deze weblog overnemen onder de voorwaarde dat hij/zij blijft verwijzen naar deze weblog.

 

25 juni 2004: ITB officieel opgericht

Door: Kim Loohuis. Verschenen in Computable, nr 26

'Kruisbestuiving tussen verenigingen'

De ITB (Samenwerkende IT-Beroepsgroepen) heeft zijn samenwerkingsverband geformaliseerd in een officiële vereniging. In totaal vertegenwoordigt het ongeveer zesduizend leden van de belangrijkste beroepsgroepen in Nederland.

Het platform bestond al langer en is ontstaan uit een spontaan initiatief om samenwerking tussen beroepsgroepen te bevorderen. Nu is er een juridische basis aan toegevoegd in de vorm van een vereniging.

Voorzitter Reinold van Bruggen: "Op dit moment zijn er acht deelnemende verenigingen, maar we zijn in gesprek met groepen in de hoek van de software-ontwikkeling en partijen zoals Kivi-Niria, NGI en VRI."

De ITB kan worden gezien als koepel, hoewel de vereniging zelf die term liever vermijdt. "Een koepel wordt vaak geassocieerd met groots, log, duur en bureaucratisch. Alles wat wij niet willen zijn. Wij hebben het liever over een samenwerkingsverband", aldus Van Bruggen.
Belangrijkste doel van de ITB is kennisuitwisseling en samenwerking tussen de beroepsgroepen bevorderen. "Door zo'n kruisbestuiving kunnen we van elkaar profiteren. Natuurlijk zijn er verschillende visies en invalshoeken, maar ik proef bij alle deelnemers de wens om gezamenlijke noemers te vinden. De ict-branche is niet gebaat bij discussie tussen beroepsgroepen."

 

Deelnemende verenigingen:

GIA - Genootschap van Informatie Architecten
GvIB - Genootschap van Informatie Beveiligers
ISPG - Information Services Procurement Group
NESMA - Nederlandse Software Metrieken Gebruikers Associatie
NGN - Netwerk Gebruikersgroep Nederland
NVBI - Nederlandse vereniging van gecertificeerde informaticadeskundigen
SCIA - Stichting ter Certificering van Informatie Architecten
TestNet - Vereniging van software testers


Uw naam:
Uw E-mail:
Uw reactie: